Zit de deur wel goed op slot?

Een van de meest besproken onderwerpen van de laatste tijd is toch wel online beveiliging. Er zijn genoeg voorbeelden van datalekken te noemen en bedrijven die gegijzeld worden met zogenaamd ransomware. Maar nog steeds is de (online) beveiliging op veel plekken niet goed.

Een van de meest besproken onderwerpen van de laatste tijd is toch wel online beveiliging. Er zijn genoeg voorbeelden van datalekken te noemen en bedrijven die gegijzeld worden met zogenaamd ransomware. Maar nog steeds is de (online) beveiliging op veel plekken niet goed. 

Dat is vreemd, we doen ons uiterste best om onze spullen goed te beveiligen. De eerste vraag die we stellen als we net weg zijn: “Zit de deur wel goed op slot?” En als er waardevolle spullen zijn, is er vaak ook nog een alarm- of camera-installatie aanwezig. Want we willen niet dat iemand zomaar in ons huis rondloopt en in onze spullen snuffelt. Dat geeft een naar gevoel.

Op het werk lijkt het alsof daar makkelijker over gedacht wordt. Zitten bijvoorbeeld belangrijke deuren wel op slot als bezoekers langskomen, of kunnen ze overal bij? Sluiten medewerkers hun computer af als ze van hun plek zijn? Zijn de wachtwoorden wel eens vernieuwd, of staan die al jaren in dat ene documentje op een gedeelde schijf, zodat iedere medewerker hier eenvoudig bij kan? 

Voor veel bedrijven blijft het gevaar van inbrekers in het bedrijfsnetwerk een ver-van-mijn-bed-show. “Wat is er nu bij ons te halen?” Bovendien, er staat een goed opgebouwd netwerk, is antivirus software geïnstalleerd en regelmatig wordt door de systeem- of netwerkbeheerder de software geüpdatet. Technisch gezien klopt het allemaal. Maar dat blijkt toch echt niet genoeg. Bij diezelfde bedrijven wordt ransomware achtergelaten. En dan blijkt er toch ineens veel te halen.

Een goede (digitale) infrastructuur is voor elk bedrijf belangrijk. Een goede beveiliging daarvan is nog belangrijker. Je moet dan wel weten wat de staat van je beveiliging is. Alleen een antivirus programma is niet meer genoeg. Er komt veel meer bij kijken, zeker nu een groot deel van het netwerk draadloos is en allerlei nieuwe apparaten op het netwerk zijn bijgekomen. 

Controleer daarom de status van je beveiliging. Een scan van het (draadloze) netwerk is daarin een goede eerste stap. Daaraan kun je zien of je op de juiste weg bent. Maar het gaat niet alleen om het technische verhaal, het gaat ook om hoe je over beveiliging nadenkt en hoe dat in het beleid is verwerkt. Dus laat het hele bedrijf eens doorlichten, ook de zaken waar je niet aan zou denken. Zoals deuren die wel of niet op slot zitten.

Thuis doen we er alles aan om onze waardevolle bezittingen te beschermen. Nu wordt het tijd om dat ook op het werk te gaan doen. Zorg voor een goede beveiliging en zorg dat de beveiliging onderdeel van het werkproces wordt. De bezittingen mogen er dan anders uitzien, ze zijn net zo waardevol!