Je bent nooit meer helemaal weg

Vakantie betekent even zorgeloos weg van alles zijn. Maar doordat we op steeds meer plekken online kunnen zijn, kan iedereen zien wat je aan het doen bent. Ook mensen die dat niet hoeven te weten. 

Vakantie betekent even zorgeloos weg van alles zijn. Maar doordat we op steeds meer plekken online kunnen zijn, kan iedereen zien wat je aan het doen bent. Ook mensen die dat niet hoeven te weten. 

Want als we op vrijdagmiddag onze computer afsluiten en in de auto stappen of naar het vliegveld gaan, mag iedereen dat weten. Hoe meer mensen, hoe beter zelfs. Het is leuk om je vrienden te laten weten dat je drie weken gaat genieten, maar bedenk wel dat zij niet de enige zijn die dat zien. 

Ook kwaadwillende kunnen die posts soms zien. En als zij weten dat je drie weken weg bent en zien aan je vorige posts dat je net een nieuwe tv of een nieuwe bank hebt, dan is de kans aanwezig dat ze daar gebruik en misbruik van gaan maken. Dat is toch een stuk minder leuk thuis komen.

Bewust

Wees je ervan bewust dat mensen je posts meelezen en daar soms slechte dingen mee willen doen. Zet bijvoorbeeld de locatiegegevens van bepaalde apps uit. Dan kunnen mensen niet zien waar je bent op het moment dat je een bericht of een foto plaatst. Of wacht met het plaatsten van foto’s tot je weer thuis bent. 

Wees je er ook van bewust dat telefoons nog steeds een gewild goed zijn van zakkenrollers en straatrovers. Let daarom goed op en beveilig je toestel met een pincode, zodat ze niet gelijk bij je persoonlijke én zakelijke gegevens kunnen.


Helemaal uit?

Er zijn ook mensen die hun mobiele telefoon helemaal uitzetten. Want het is dan wel leuk dat je bijna overal op de wereld online kunt gaan en je vakantie kunt delen met je vrienden, het betekent ook dat je dan bereikbaar bent voor het werk. Werkgevers verwachten dat ook steeds meer van je.

Dat is soms wat tegenstrijdig. We kopen bijvoorbeeld wel goede stoelen voor onze werknemers zodat ze uitgerust aan het werk kunnen, maar als ze dan echt de tijd hebben om uit te rusten, dan storen we ze regelmatig. Maak daarom goede afspraken en laat vakantie ook echt vakantie zijn. 

De tijd van zorgeloos helemaal weg zijn, ligt langzamerhand steeds verder achter ons. Laten we proberen dit weer een beetje terug te vinden, al dan niet door soms onze mobiele telefoon even uit te zetten, zodat we eens echt kunnen ontspannen en uitrusten. Prettige vakantie!