Vergeet de wifi op vakantie

Hoe fijn is het wanneer je op vakantie even verbinding maakt met de wifi in het restaurant of op de camping, om vrienden te laten weten hoe leuk het is of om toch nog dat laatste werk mailtje te versturen? Handig is het zeker, maar veilig allerminst.

Hoe fijn is het wanneer je op vakantie even verbinding maakt met de wifi in het restaurant of op de camping, om vrienden te laten weten hoe leuk het is of om toch nog dat laatste werk mailtje te versturen? Handig is het zeker, maar veilig allerminst.

In de media komen veel berichten voorbij over de gevaren van het gebruik van (openbare) wifi-netwerken op locatie. En zeker nu met de vakantie voor de deur, zien wij ook dat veel mensen nog te weinig in de gaten hebben hoe onveilig deze wifi-netwerken kunnen zijn. 

Man in the middle

Een wifi-punt is eigenlijk niets meer dan een tussenstation; the man in the middle. Je gebruikt de router om jouw data te versturen naar bijvoorbeeld een Cloudserver (denk aan Facebook) of naar je eigen server, die op je werk gebruikt wordt. Deze wifi-punten zijn vaak openbaar of het wachtwoord staat open en bloot op de balie van het restaurant of de camping. 

Kwaadwillende kunnen eenvoudig met een laptop zich voordoen als dit netwerk. Niemand die het in de gaten heeft. Ondertussen wordt deze kwaadwillende ‘the man in the middle’ en heeft deze toegang tot al je gegevens, persoonlijk en zakelijk. Met het gebruik van een two-step-authentication kun je in veel gevallen wel voorkomen dat iemand op je persoonlijke accounts in kan loggen. De gebruikte inloggegevens zijn dan helaas wel al bekend. Daarom is voorkomen beter dan genezen. ​


Mobiele data netwerk

Als je in de Europese Unie op vakantie gaat is het veel veiliger om gebruik te maken van je mobiele data netwerk (4G). Een van de voordelen hiervan is dat het mobiele data netwerk ervoor zorgt dat je devices niet zichtbaar is voor andere gebruikers. Bij een wifi-netwerk kan dit ook wel, maar dat is zeker niet standaard en vrijwel nooit gebruikelijk.

Daarnaast betaal je voor je mobiele data netwerk. Je betaalt dus voor een dienst, waar voorwaarden aan zitten over veiligheid en encryptie. Je kunt er dus vanuit gaan dat je beter beschermd bent. Zeker nu de roaming-kosten voor het gebruik van mobiele data in de Europese Unie per 15 juni dit jaar is afgeschaft, is dat een goed en veilig alternatief voor wifi.

Gebruik VPN

Ben je toch afhankelijk van wifi in het buitenland, maak dan gebruik van een betaalde VPN connectie. Laat deze dan ook professioneel installeren. Er zijn diensten die een gratis VPN connectie aanbieden, maar je moet je daarbij heel goed afvragen waar je data dan blijft. In feite wordt dan niet de router ‘the man in de middle’, maar de server waarover deze VPN loopt. 

Zorg ook dat de VPN goed is geïnstalleerd. Veel apps op devices werken op de achtergrond en beginnen met synchroniseren op het moment dat er een verbinding is. Dat is vaak vóór dat een VPN connectie is opgezet. Daarmee is een deel van je data al over het onbeveiligde netwerk gegaan. Zorg dus dat de VPN goed is geconfigureerd, nog voordat je online gaat.

Dat we op steeds meer plekken online kunnen zijn, is een groot voordeel. Maar elk voordeel heeft ook zo zijn nadeel. Loop voordat je op vakantie nog eens goed na hoe veilig je device is en hoe je kunt voorkomen dat anderen je gegevens kunnen inzien als je gebruik maakt van een internetverbinding. Zeker op plekken waar je gebruik maakt van (openbare) wifi-netwerken