Een SSL-certificaat wordt nu echt onmisbaar

Enige tijd geleden kondigde Google een nieuwe stap aan in de strijd tegen onveilige websites. Alle sites die geen SSL-certificaten hebben, zullen vanaf oktober in de adresbalk van de Chrome-browser de waarschuwing ‘Not Secure’ krijgen. Ook wordt de Google SEO ranking rating voor deze onbeveiligde websites flink verlaagd. 

Google is op oorlogspad. Al enkele jaren wil de internetgigant dat het internet veiliger wordt. Een van de zaken waar ze op inzetten, is dat alle websites een HTTPS-verbinding en dus SSL-certificaten gaan gebruiken. Dit geldt voornamelijk voor sites waar persoonsgegevens en data worden verwerkt. Want als je een webformulier invult en dat over een onbeveiligde verbinding verstuurt, is het voor criminelen kinderlijk eenvoudig de data te onderscheppen. Zeker als je gebruik maakt van een openbaar wifinetwerk op het terras of in de trein. 

Ratings

Een van de stappen die Google heeft gezet, is het meetellen van SSL-certificaten in de zoekratings. Hoe beter je website beveiligd is, hoe hoger je pagina in de zoekresultaten voorkomt. Deze ‘maatregel’ van Google zorgde ervoor dat de meeste grote websites een HTTPS-verbinding gingen gebruiken.
 
Not Secure

Sinds begin 2017 laat Google in de adresbalk van de Chrome In de browser zien we al of een site SSL-certificaten gebruikt. In de adresbalk wordt een groen icoontje of de naam van de eigenaar van de site getoond als die via een HTTPS-verbinding loopt. Is de site onbeveiligd, dan zie je nu een grijs icoontje. 

Om meer aandacht te vragen voor onbeveiligde websites - en bedrijven dus te dwingen om SSL-certificaten te gebruiken - verandert dat grijze icoontje vanaf oktober, wanneer versie 62 van Chrome wordt verwacht, in de rode tekst “Not Secure”. Ook hoopt Google dat andere webbrowsers soortgelijke waarschuwingen gaan tonen.

SSL-certificaten

Als organisatie wil je niet dat (delen van) uw site als onveilig wordt bestempeld. SSL-certificaten worden dus noodzakelijk. Niet alleen voor de pagina’s waarop gegevens achtergelaten worden, maar voor de hele website. Hiermee weerhoudt u hackers niet alleen van het achterhalen van persoonsgegevens, inloggegevens en andere zaken die u op uw website heeft staan, bovendien zorgt u er met een SSL voor dat uw website hoger in de zoekresultaten van Google wordt weergeven.

Let wel op!

Voor iedere website kunt u een SSL-certificaat verkrijgen, maar je moet wel goed opletten. Want als bepaalde zaken met betrekking tot zoekresultaten niet goed ingevuld worden, kan dat er zomaar voor zorgen dat uw website wegzakt in de zoekresultaten. Laat u daarom goed informeren over SSL-certificaten.