Het was het jaar van de cybersecurity

Als we dan ook één grote trend in 2017 hebben gezien, dan was het wel de aandacht voor cybersecurity en databeveiliging.

De beveiliging van bedrijfsdata is steeds belangrijker geworden, omdat we er steeds afhankelijker van zijn. Als we dan ook één grote trend in 2017 hebben gezien, dan was het wel de aandacht voor cybersecurity en databeveiliging.

Dankzij verschillende grote aanvallen, was er veel aandacht voor cybercrime. Er werden een aantal grote datalekken gemeld en ook aanvallen met ransomware zorgden voor veel problemen, onder meer bij de parkeergarages van Q-Park

We hebben gemerkt dat daardoor bij veel van onze klanten de noodzaak voor goede cybersecurity aanzienlijk is toegenomen. Het besef dat iedereen slachtoffer kan worden, is langzaam aan het doordringen en dus willen bedrijven zich wapenen tegen dit soort aanvallen. Niet alleen op technisch vlak, maar ook als het gaat om beleid. 

Bewustzijn

Want een goede beveiliging van de systemen ligt niet alleen in de techniek. Bewust zijn van de risico’s is daar net zo belangrijk in. Zorgen dat medewerkers op de hoogte zijn van het risico van een openbaar wifi-netwerk dat ze op vakantie gebruiken, hoort daar ook bij. Net als het nadenken over een wachtwoordbeleid als onderdeel van je securitybeleid. 

Om die verschillende risico’s te kunnen inschatten, is het ook van belang dat je je bedrijf goed in kaart hebt. Dus vragen als: ‘welke data heb ik eigenlijk allemaal in mijn bezit’ en ‘hoe goed staan mijn systemen en websites er nu voor’, zijn onmisbaar geworden in 2017. Net als goede technische oplossingen op het gebied van preventie en monitoring.

GDPR

In 2017 hebben we veel van onze klanten op deze punten ondersteund. In 2018 gaan we hier natuurlijk mee door. Maar 2018 wordt ook het jaar van de General Data Protection Regulation (GDPR). Deze nieuwe Europese privacywetgeving gaat veel van bedrijven vragen, zowel op technische vlak als op beleidsniveau. Ook hierbij blijven we onze klanten ondersteunen en zorgen we samen dat uw systemen veilig zijn en blijven. 

Wilt u dus in 2018 uw IT goed beveiligd hebben, weten hoe het er nu voorstaat en/of dit in het komende jaar beter kan? Wij helpen u hier graag bij!

Namens Intiss wensen we u alvast fijne feestdagen en een veilig & gezond 2018 toe.