Zelfs je printer verstuurt data naar de fabrikant

Steeds meer apparaten zijn ‘smart’; je kunt ze binnen je eigen netwerk draadloos bereiken en via een internetconnectie zelfs vanaf een andere locatie aansturen. Wist je dat die apparaten niet alleen data ontvangen, maar ook zelf verzamelde gegevens versturen?

Dankzij het Internet of Things (IoT) wordt het leven steeds makkelijker. Met een mobiele telefoon kun je thuis de thermostaat bedienen, video’s op je tv afspelen of documenten printen. Maar het blijkt nu dat zogenaamde ‘smart’ apparaten ook data naar servers buiten je eigen netwerk sturen. 

Thuistest

Om dat te onderzoeken, hebben we een kleine thuistest gedaan. En de uitkomsten daarvan deden onze mond openvallen. Zo heeft onze Samsung Smart TV sinds februari al meer dan 13 GB aan data naar de servers van de Koreanen verzonden. De Chromecast ging daar zelfs nog overheen; ruim 20 GB aan data is sinds april verzonden naar servers buiten het lokale netwerk. 

Maar wist je dat ook je slimme thermostaat data verzendt? In ons geval ruim 3GB. En zelfs de draadloze Samsung printer heeft sinds februari ruim 3,5 GB aan data naar het moederbedrijf verstuurd. Dan hebben we nog niet eens slimme verlichting of slimme wasmachines getest – om de simpele reden dat we die niet hebben.

Wat gebeurt er met die data?

Volgens een onderzoek van het Vlaamse Test Aankoop wordt er data verzonden over hoe je een apparaat gebruikt. In het geval van Smart TV’s wordt de data gebruikt om na te gaan hoe je verschillende diensten gebruikt, ook wel ‘automated content recognition’ genoemd. Die data wordt dan gebruikt om ‘nieuwe producten te ontwikkelen, een gebruikersprofiel op te stellen voor marketingdoeleinden of gerichte reclame aan te bieden’.  

Begin dit jaar werd bekend dat Vizio die data doorverkocht en meerdere modellen zouden zelfs audio en video hebben opgenomen en die gesprekken naar de servers hebben verstuurd. Die data wordt overigens op servers in verschillende landen opgeslagen, ook in landen waar privacyregels minder streng zijn dan in Europa.

Hoe zit dat met apparaten op de zaak?

Zolang je gebruik maakt van die slimme apparaten, zullen ze data versturen. Daar geef je toestemming voor als je de gebruikersvoorwaarden accepteert. Om nu al die apparaten van de hand te doen, is heel rigoureus. Maar je kunt wel kijken hoe die apparaten in je netwerk verbonden zijn. Is dat in hetzelfde netwerk waarin je ook je dagelijkse werkzaamheden uitvoert? 

Er zijn verschillende mogelijkheden om je bedrijfsnetwerk ‘te splitsen’: Je kunt het operationele deel van je netwerk afschermen en de slimme apparaten in een ander deel plaatsen. Afhankelijk van het netwerk hebben we daar bij Intiss meerdere oplossingen voor, om uw netwerk ook op die manier te beveiligen. Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op.